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Currently, in traditional fee-for-service (FFS) Medicare, beneficiaries can receive the post-
discharge home visit service when they return home after discharge from an inpatient facility 
(this service is not a home health service for the home bound). This service is an evaluation and 
management (E/M) service physicians can provide to their patients and bill Medicare for today.   

 

Q1:  What is a post-discharge home visit waiver?  

A:      The Next Generation ACO Model post-discharge home visit allows for flexibility in billing 
for evaluation and management home visits provided to beneficiaries in the period 
following discharge from an inpatient facility  by eliminating the direct supervision 
requirement for billing “incident to” services.  The waiver allows for a physician to 
contract with licensed clinicians (i.e., auxiliary personnel) to provide a home visit to a 
patient at the patient’s home under the general supervision of a Next Generation 
Participant or Preferred Provider following discharge from an inpatient facility. This waiver 
provides flexibility during the critical time when a Medicare beneficiary is discharged 
from an inpatient facility. 

 

Q2:  How does the Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) define “general 
supervision”?   

A:     42 CFR § 410.32(b)(3) - “General supervision means the procedure is furnished under the 
physician's overall direction and control, but the physician's presence is not required 
during the performance of the procedure. Under general supervision, the training of the 
non-physician personnel who actually perform the diagnostic procedure and the 
maintenance of the necessary equipment and supplies are the continuing responsibility 
of the physician.”  

 
 

Q3:  Who is eligible to use the waiver? 

A:      The waiver is available to approved Next Generation Participants and Preferred 
Providers for ACO-aligned beneficiaries to use if:  

• the beneficiary does not qualify for Medicare coverage of home health services;  

• the services are furnished in the beneficiary’s home after the beneficiary has 
been discharged from an inpatient facility; and  

• the services are furnished not more than nine times within 90 days following 
discharge form an inpatient facility (for example, hospital, Critical Access 
Hospital, Skilled Nursing Facility, Inpatient Rehabilitation Facility).  
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Q4:  How does CMS define Licensed Clinical Staff? 
A:  Licensed Clinical Staff means auxiliary personnel, as defined in 42 C.F.R. § 410.26(a)(1), 

licensed or otherwise appropriately certified under applicable state law to perform the 
services ordered by the supervising physician or other practitioner. 

 

Q5:  Who is certified or qualified as a clinician under general supervision for the post-
discharge home visit waiver? 

A: An ACO should consult with their legal advisors on how their state defines “clinician” and 
to ensure services are furnished in accordance with all other Medicare coverage and 
payment criteria. 

 

Q5:  What qualifies as an inpatient facility for the post-discharge home visit waiver? 

A:  
a. Acute care hospital 
b. Emergency department 
c. Observation 
d. Critical access hospital (CAH) 
e. Skilled nursing facility (SNF) 
f. Inpatient rehabilitation facility (IRF) 
g. Inpatient psychiatric facility 

 

Q6: How do you bill for this service?  
A:  The physician billing for the service must be a Next Generation Participant or Preferred 

Provider with the post-discharge home visit benefit enhancement indicator. The following 
Current Procedural Terminology (CPT)1 codes may be used by the Next Generation 
Participant or Preferred Provider to bill for these services: 

Service CPT Code Description of E/M service 
Evaluation & Management 
Services – Domiciliary, Rest 
Home, or Custodial Care 
Services 

99324-99328 New Patient: Brief/Limited/Moderate/ 
Comprehensive/Extensive 

99334-99337 Established Patient: Brief/Limited/Moderate/ 
Comprehensive/Extensive 

Evaluation & Management 
Services – Domiciliary, Rest 

 
99339 

 
Brief 

 
1 CPT (Current Procedural Terminology) Copyright Notice 
Throughout this FAQ, we use CPT codes and descriptions to refer to a variety of services. We note that CPT codes 
and descriptions are copyright 2016 American Medical Association. All Rights Reserved. CPT is a registered 
trademark of the American Medical Association (AMA). Applicable Federal Acquisition Regulations (FAR) and 
Defense Federal Acquisition Regulations (DFAR) apply. 
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Service CPT Code Description of E/M service 
Home, or Home Care Plan 
Oversight Services 99340 Comprehensive 

Evaluation & Management 
Services – Home Services 

99341- 99345 New Patient: Brief/Limited/Moderate/ 
Comprehensive/Extensive 

99347- 99350 Established Patient: Brief/Limited/Moderate/ 
Comprehensive/Extensive 

 

 

Q7:   Does billing post-discharge home visit service (which is an E/M service) change the 
ability to bill Transitional Care Management (TCM) services? 

A:      No. While Medicare will only pay one physician or qualified practitioner for TCM services 
per beneficiary per 30 day period following a discharge, other practitioners may 
continue to report other reasonable and necessary services, including other E/M services, 
to beneficiaries during those 30 days. In other words, a physician can bill for both TCM 
and a post-discharge home visit services. 

 

Q8:   How many post-discharge home visit services is a beneficiary eligible to receive after 
being discharged from the hospital? 

A:      A beneficiary is eligible to receive up to nine post-discharge home visits within 90 days 
following discharge. The nine services cannot be accumulated across multiple 
discharges; if the beneficiary is readmitted within 90 days of the initial discharge, the 
beneficiary may receive only the nine visits in connection with the most recent 
discharge. 

 

Q9:   What services can be provided at a post-discharge home visit?  

A:      Post-discharge home visits are evaluation and management (E/M) services, billed using 
CPT codes that are defined in the above table. It is beyond the scope of the Next 
Generation ACO Model Team to define what services are and are not considered E/M. 
The Model Team encourages ACOs and their providers to use existing CMS resources to 
identify what are appropriate E/M services.  

• CMS Medicare Claims Processing Manual, Chapter 12 
• Medicare Learning Network, Evaluation and Management Services 

https://www.rcbilling.com/assets/docs/Medicare_Claims_Processing_Manual_Physicians_and_Non-Physician_Practitioners.pdf
https://innovation.cms.gov/initiatives/Next-Generation-ACO-Model/

